MUDURNU’DA AHİLİK HAFTASI KUTLANDI.
Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı ile Ticaret İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası Mudurnu ilçesinde düzenlenen bir dizi etkinlik ile kutlandı.
Düzenlenen programda, Şet kuşatma töreni yapıldı, Bolu İlinin Ahisi olarak seçilen İsmail Kocabay’a plaket takdim edildi.
Mudurnu ilçesinde düzenlenen programa Bolu Valisi Aydın Baruş, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Kaymakamımız Efecan Şahin, Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım, Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Denetim Kurulu Başkanı Ahmet Yoltaş, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
BESOB adına, Atatürk Anıtına çelenk sunulması ile başlayan Ahilik Haftası kutlamaları Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşmalarla devam etti.
Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Denetim Kurulu Başkanı Ahmet Yoltaş Ahilik ve Ahilik Haftası kutlamaları hakkında bilgiler vererek, "Her toplumda bireyleri birleştiren ortak değerler vardır. Ahilik, ticaret ile ahlakı birleştiren, illet olma bilincini Anadolu’ya yayan bir birleştiricidir. Ahilikte ölçü hak ve birliktir. Ahilik prensipleri yüzyıllardan beri süre gelmiştir. Merkezinde hak ve hukuka saygı vardır " dedi.
Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım ise Ahilik müessesesinin Selçuklu’yu ayakta tutan ve Osmanlı’yı kuran en büyük nitelik olduğundan bahsederek, “Ahilik geleneği yüzyıllardan beri devam ediyor ve biz de bu güzel mirası devam ettirmeye çalışıyoruz. Ahilik Haftamız kutlu olsun” şeklinde konuştu.
Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl yaptığı konuşmasında, "Ahilik atalarımızdan bize miras kalan en güzel geleneklerden biridir. Ahilik ilkeleri çok önemlidir ve bu ilkeler bizlere hep yön veren olgulardır. " ifadelerine yer verdi.
“AHİLİK TEŞKİLATI ZOR ZAMANLARDA SOSYAL DAYANIŞMAMIZI TEMİN EDEN BİRLEŞTİRİCİ BİR FONKSİYON ÜSTLENMİŞTİR”
Türk Milletinin Anadolu’daki bin yıllık tarihinde kalıcı olmasını güçlü bir devlet geleneği bulunması, insanlar arasında sosyal dayanışmayı ve toplumsal yaşam kurallarını düzenleyen kültürü inşa etmesi sayesinde mümkün olduğunu belirten Bolu Valisi Aydın Baruş, “Mudurnulu esnafımız nezdinde, ticaret ve sosyal hayatımızda önemli yeri olan esnaf teşkilatının tüm mensuplarının Ahilik Kültürü Haftasını kutluyorum. Tarih boyunca yer yüzünde uzun süreli medeniyetler kurabilen ve varlığını devam ettirebilen milletler devlet ve sosyal hayatında kalıcı müesseseler oluşturabilen köklü geleneklere ve kültüre sahip toplumlar olmuşlardır. Türk Milleti’nin Anadolu’daki bin yıllık tarihinde bu topraklarda kalıcı olması, güçlü bir devlet geleneği bulunması, insanlar arasında sosyal dayanışmayı ve toplumsal yaşam kurallarını düzenleyen kültürü inşa etmesi sayesinde mümkün olmuştur. Ahilik kültür ve geleneği Anadolu insanının hayatına yüzyıllarca yön veren en önemli kültür değerlerinden birisidir. ‘Ahi’ kelimesi ‘kardeş’ anlamına gelmekle birlikte, Ahilik kültürü, Türk Milletinin temel yaşam hasletlerini oluşturan ilkelerin toplumsal hayatta yerleşmesini ve böylece kardeşlik anlayışının tesis edilmesini sağlayan birçok temel değeri içermektedir. Toplumsal hafızamızda önemli bir yeri bulunan Ahilik teşkilatı özellikle Anadolu halkının zor zamanlarda sosyal dayanışmamızı temin eden birleştirici bir fonksiyon üstlenmiştir” dedi.
“AHİLİK TEŞKİLATI, FÜTÜVVET ANLAYIŞI ÜZERİNE İNŞA EDİLMİŞTİR”
Konuşmasının devamında fütüvvet anlayışının önemine değinerek devam eden Bolu Valisi Aydın Baruş şöyle konuştu: “12. Yüzyılda Kırşehir’e yerleşen Horasan erenlerinden Ahi Evran Horasan, Harezm ve Türkistan bölgelerinden gelen Türk esnaf ve sanatkarlarını, ahlak, yardımseverlik, konukseverlik ve sanat birleşimi olan ahi kuruluşu içinde birleşip örgütlendirmiştir. 12. Yüzyıldan itibaren Anadolu şehirlerinin önemli bir kısmında esnaf ve zanaatkar topluluklarının bir araya geldiği Ahilik Teşkilatı, fütüvvet anlayışı üzerine inşa edilmiştir. Fütüvvet; el açıklığı, misafirperverlik, zülüm ve eziyet görmüşlere sahip çıkma ve bu yolda gözünü budaktan sakınmama anlamında cesaret ve yiğitliği ifade eder. Fütüvvet anlayışı çerçevesinde bir araya gelen esnaf ve zanaatkarların oluşturduğu Ahilik Teşkilatı; toplumsal hayatımızda tarihi ve sosyo-ekonomik zorunlulukların ortaya çıkardığı mesleki, dini, ahlaki bir esnaf birliği kuruluşu olmakla birlikte; getirdiği değerler bakımından faziletli ve ahlaklı bir yaşamın esaslarını da ortaya koyar. Bugün de hepimiz için hayat düsturu olması gereken; erdem, irfan, fazilet, ihlas, azim, vefa, cömertlik, adalet, sabır, kanaat, iffet, cesaret gibi insani özellikler Ahilik kültürünün bize bıraktığı en temel insani değerlerdir. Ahilik teşkilatına Şed-Kuşatma töreni ile kabul edilen ahilerde aranması gereken koşul olan; ‘eli açık olmak, kapısı açık olmak, sofrası açık olmak, gözü bağlı olmak, beli bağlı olmak, dili bağlı olmak’ ilke ve prensipleri yüzyıllardır milletimizin tüm dünyaya örnek gösterilen karakter özelliklerini ifade etmektedir.”
Hayatının yaklaşık 28 yılını, Afrika, Asya ve Avrupa’da seyahat ederek geçiren ünlü gezgin İbn-i Battuta, ahilerden bahsederek, bir Anadolu gezisi sırasında Göynük- Mudurnu- Bolu – Gerede’ye uğradığını ve buralar ile ilgili izlenimlerini de hatıralarında yer verdiğini aktaran Vali Baruş, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “İbn-i Battuta’nın Anadolu’daki seyahat güzergâhlarından biri de Göynük-Mudurnu-Bolu-Gerede hattıdır.İbn-i Battuta Bolu’ya ilişkin izlenimlerini anlatırken kış mevsiminde misafir edildiği bir ahi tekkesinden bahseder: “Boli’de ahı yiğitlerinden birinin tekkesinde konakladık. Adet gereği tekkenin bütün bölümlerinde ocaklar kış boyunca aralıksız yanar. Tekkeye vardığımızda ocakları yanar bulduk. Hemen üstümüzdekileri çıkararak tek kat elbiseyle kaldık, ateşin karşısında ısındık. Ahı derhal çeşitli yemek ve meyvelerden getirdi. Hak Teala, yabancılara, gariplere şefkat ve merhamet gösteren, her gelen ve geçene yardımlarını esirgemeyen, onlara kucak açan, misafirleri kendi akrabalarıymışçasına bağrına basan bu dervişlere en güzel mükafatı versin”
Ahilik teşkilatı sadece Anadolu insanına kazandırdığı temel yaşam ilkeleri ile değil aynı zamanda, toplumda birliği, refahı, düzeni sağlayan ve halkın maddi, manevi ihtiyaçlarına cevap verecek tarzda teşkilatlanan sivil toplum kuruluşlarını meydana getirmiştir.
“MUDURNU HALKINI TEBRİK EDİYORUM”
Medeniyetimizin temel değerlerinden olan ve yüzyıllardır hayat anlayışımıza ve ticaret ahlakımıza yön veren Ahilik kültürünü yeni nesillerimize anlatmak ve aktarmak amacıyla kutlanan Ahilik Haftasını, Ahilik geleneğini asırlardır ekonomik ve sosyal hayatında canlı bir şekilde yaşatan Mudurnu ilçemizde idrak etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Mudurnu esnafımızı ve Mudurnu Halkını böyle köklü bir kültürü günümüzde de yaşatmaya devam etmesi ve ticaret hayatındaki ahlak ilkelerini yeni nesillerimize örnek bir şekilde aktarması nedeniyle tebrik ediyorum. Ahilik Haftasını kutladığımız bugün vesilesiyle, Ahiliğin kurucusu olan ve bu teşkilata ismini veren Ahi Evran’ı ve bu müesseseyi yüzyıllardır yaşatan atalarımızı rahmetle anıyorum. Helal kazanç ve insan yolunda alın teri döken tüm esnafımızın Ahilik Kültürü Haftasını tebrik ediyorum.”
Programda daha sonra ise ahinin aldığı eğitimin artık sona erdiğinin ve kişinin mesleğini yapabilecek birikime sahip hale geldiğinin ilan edilmesi için yapılan kalfalıktan ustalığa geçiş dönemi olan Şet Kuşatma töreni temsilen yapıldı.
Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla düzenlenen program Bolu Gençlik Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterilerinin ardından plaket töreni ile devam etti.
Bolu İli Ahi’si seçilen Mudurnu Demirci esnaflarından İsmail Kocabay’a, Bolu İli kalfası seçilen Bolu Merkez demirci esnaflarından Erhan Demir’e ve Bolu İli yılın çırağı seçilen Gerede esnaflarından matbaacı Musa Güldemir’e plaketlerini Bolu Valisi Aydın Baruş'un verdi.
VALİ BARUŞ, ESNAF DUASINA KATILDI.
Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları için Mudurnu'ya giden Bolu Valisi Aydın Baruş, Mudurnu İlçesinde her Cuma günü düzenlenen esnaf duasına da katıldı.
Mudurnu ilçesinde yüzyıllardır her Cuma günü Cuma salası sonrası Orta Çarşı’da esnafın toplanması ile yapılan geleneksel esnaf duasına katılan Bolu Valisi Aydın Baruş, Orta Çarşı esnaflarını da ziyaret ederek onlarla sohbet etti. Mudurnu esnafının işlerini soran Vali Baruş, "Allah işlerinizi açık etsin, bol kazanç versin. Hayırlı işler diliyorum. Ahilik Kültürü Haftanızı da kutluyorum" dedi.